Tulburarea bipolară

Cineva poate avea in suflet un camin dogoritor, si totusi nimeni sa nu ajunga nicicand sa se aseze langa el. Trecatorii vad numai un smoc de fum iesind din cos, si isi continua drumul.” – Vincent Van Gogh
Tulburarea bipolara este o afectiune psihica ce presupune existenta unor episoade maniacale (expansive). In evolutia ei pot exista si episoade depresive, de aici si denumirea de tulburare bipolara. Polii vor fi episoadele contrastante – maniacal si depresiv.
Episodul maniacal se poate manifesta printr-o dispozitie euforica, expansiva, uneori iritabila – cu durata de cel putin o saptamana. In aceasta perioada apare o crestere a energiei si activitatilor, a stimei de sine, incredere exagerata in propriile forte, calitati, tendinta de a dormi foarte putin (2-3 ore pe zi, in restul timpului fiind in plina initiativa si activitate), tendinta de a vorbi mult, uneori sarind rapid de la o idee la alta sau chiar pierzand sirul logic al ideilor, atentia poate sa fie cu usurinta captata de stimuli fara importanta, implicarea in acelasi timp in multe activitati care nu vor fi finalizate, unele cu potential de risc pe care persoana nu le-ar face in mod normal (cheltuieli exagerate, munca in domenii neinspirate, condusul periculos si riscant de autovehicule, relatii sexuale etc ). Se poate ajunge si la agitatie psihomotorie. Toate acestea vor produce o afectare a activitatilor sociale si ocupationale sau chiar internarea intr-o sectie de psihiatrie. De cele mai multe ori persoana care va avea un astfel de episod nu constientizeaza ca este bolnava, din contra are impresia ca se afla in plina forma si nu necesita o interventie psihiatrica.
Mecanismele unui astfel de episod sunt reprezentate de modificarea unor mediatori cerebrali (substante care asigura comunicarea intre neuroni) cei mai importanti fiind dopamina si glutamatul.
Episodul depresiv poate avea o siptomatologie identica cu cel din tulburarea depresiva (vezi sectiunea tulburarea depresiva). Depresia va fi resimtita mult mai intens si dramatic de catre pacientul bipolar deoarece acesta are sistemul de referinta modificat, considerand ca starea de bine este cea din episodul maniacal. Astfel, depresia este o cadere mult mai adanca si ipovaratoare. Pacientul va constientiza prezenta episodului depresiv si va solicita ajutorul specialistului.

Pot exista si episoade care combina elementele depresive cu cele maniacale, asa zise cu simptome mixte.
Tratamentele in tulburarea bipolara au evoluat forte mult, in prezent fiind foarte eficiente si usor de tolerat. Se pot utiliza antipsihotice atipice, timostabilizatoare, in rare cazuri antidepresive.

Psihiatrul va incerca prin experienta, arta de a prevedea evolutia si alege tratamentul sa rezolve pe termen lung simptomatologia atat de variabila a acestei afectiuni. Pacientii vor trebui sa continue tratamentul recomandat chiar daca si-au revenit pentru ca acesta are rolul de a preveni noi episoade.

Am satisfactia ca o buna parte dintre pacientii bipolari pe care i-am tratat au putut sa depaseasca episoade dificile familiale si profesionale. Ei au reusit sa revina si sa isi reia activitatile. Recuperarea reprezinta un obiectiv major in tratarea pacientilor bipolari. Acest lucru este posibil prin continuarea tratamentului si prin suportul familial. Speranta mea se indreapta catre o alianta terapeutica eficienta care sa permita ca pacientul sa se simta confortabil, fara a face noi episoade de boala.

Pentru informatii suplimentare sau o consultatie va puteti programa la cabinet .

Cu consideratie si sprijin,

Dr Marinescu Gabriel Cristian